Etsi

Blogi

Seksuaalineuvoja ja lyhytterapeuttiopiskelija Satu Lehtinen
Ratkaisukeskeinen seksuaalineuvonta

"Auttamistyön missio on voimaannuttaa asiakkaat elämään produktiivisempaa ja tyydyttävämpää elämää."

Tämä lainaus on Ratkaisukeskeisen terapian oppikirjasta (De Jong & Berg). Välillä mietin, että ratkaisukeskeisyys tuli elämääni kuin kohtalon johdattamana.

Seksuaalineuvojaopintojeni aikana päädyin töihin yritykseen, joka toteuttaa ratkaisukeskeisiä koulutuksia. Opintojemme aikana opettaja vaihtui, ja uusi opettaja jakoi materiaaleja, joiden joukosta bongasin heti ratkaisukeskeisiä työkaluja.

Aloin imeä itseeni ratkaisukeskeistä ajattelutapaa, jossa ei vellota ongelmissa, vaan pyritään kohti tavoitteita ja toivottua tulevaisuutta.

Asiakkaiden kanssa olen huomannut, että ratkaisukeskeiset menetelmät sopivat seksuaalineuvontaan erinomaisesti.

Erektiohäiriöönkin on löytynyt ratkaisukeskeisyydestä apu. Käsittelen tätä erillisessä kirjoituksessa lähitulevaisuudessa.

Olen saanut todistaa ihan mielettömiä voimaantumisia.

​Ratkaisukeskeinen seksuaalineuvonta on joillakin vaikuttanut myös muihin elämän osa-alueisiin. Ihanaa on ollut saada kuulumisia neuvontaprosessin jälkeenkin.

Lopuksi muistutan, että seksuaalineuvonta ei ole terapiaa eikä seksuaaliterapiaa.

Ratkaisukeskeisyys on siitä hienoa, että sitä voi soveltaa moneen alaan!

Taco 'bout oral sex!

Eilen tuli heitettyä läppää tacoista. Minä, seksuaalineuvoja ja seksipositiivinen ihminen, en tiennyt, että tacoa käytetään vulvan vertauksena. 😅🌮

Sain kuvan, jossa nainen istuu hajareisin kumppanin kasvojen päällä. Siitä muistui mieleen syyskuussa julkaistu tutkimus*, jonka mukaan 1/5 naisista ei ole kiinnostunut suuseksistä.

Syitä siihen, että nainen ei halua vastaanottaa suuseksiä, voivat olla esimerkiksi oma kehosuhde tai stimulaation riittämättömyys. Haluttomuus antaa suuseksiä (miehelle) voi taas johtua muun muassa hygieniasta tai tukehtumisen tunteesta.

Kaikki ei tietenkään ole kaikkia varten. Yllä oleville syille on kuitenkin mahdollista tehdä jotain, jos ne vaivaavat. Ne ovat seksuaalineuvonnassa yleisiä aiheita, joihin moni on saanut apua.

Myös kommunikaation parantaminen voi johtaa tyydyttävämpään ja monipuolisempaan seksiin. Kun kumppanin/ien kanssa voi keskustella ja kokeilla avoimesti, mikä tuntuu hyvältä, molempien nautinto nousee uudelle tasolle.

Usein kannattaa antaa myös uusi mahdollisuus asialle, joka ei ole joskus kiinnostanut tai tuntunut hyvälle. Harvaa ovea kannattaa lopullisesti sulkea.

*Tutkimuksen teetti Kaalimato ja jutun julkaisi Iltalehti 19.9.2021.

Manteliöljy liukuvoiteena

Kun puhutaan öljyistä liukuvoiteena, yleensä kookosöljy nousee esiin. Entinen opiskelukaverini Kajsa vinkkasi manteliöljystä - ja totta tosiaan se on hyvin miellyttävä liukkari!

Liukuvoiteita kannattaa käyttää oikeastaan aina. Seksi on nautinnollisempaa ja limakalvot pysyvät kunnossa. Manteliöljy sopii täydellisesti itsetyydytykseen, ja yhteisissä leikeissä sitä voi käyttää myös hierontaan.

Kun seksisessio on ohi ja on aika mennä suihkuun, manteliöljyä voi käyttää hiusten hoitoaineena ja kuivan ihon hoitoon. Näppärää, eikö vaan!

Huom! Öljyt eivät sovi lateksikondomien kanssa käytettäväksi!

Jokainen on kauniiden sanojen arvoinen

Liikutuin, kun luin Jari Tervon haastattelun MeNaiset-lehdestä. Hän puhui niin hienosti rakkaudesta ja vaimostaan Katista:

"En todellakaan ole ihmissuhdetaitojen opettaja, mutta rakkaudessa ja avioliitossa on toimittava päinvastoin kuin kirjallisuudessa: rakkaudessa pitää todeta itsestään selvät asiat. Pitää sanoa se, mikä on jo teoissa näytetty.

Minä kerron Katille rakastavani häntä. Kerron, kuinka paljon hän minulle merkitsee, kuten tänäkin aamuna, kun hän laittoi viestiä mökiltä. Kati oli siellä Kallen ja koiramme Ukon kanssa. Hän kysyi tekstiviestillä: "Tarvitko mökiltä jotain?" Vastasin, että en nyt tiedä, onko siellä mitään, mitä tarvitsen. Teitä lukuun ottamatta."

Sen sijaan Netflixin On The Verge -sarjassa näkemäni käytös järkytti. Sarjassa Julien mies puhuu hänelle rumasti, kyykyttää ja arvostelee. Yllätyksenä tuskin tulee, että parin seksielämä on täysin hiipunut.

Sekä Tervon haastattelu että On The Verge -sarja voivat toimia peilinä omaan elämään. Millainen puhe ja kohtelu on mielestäni kaunista? Saanko sitä osakseni tai toteutanko sitä itse? Millaista kohtelua haluan lisää, millaista vähemmän?

Mitä hyvää voisit sanoa kumppanillesi tai jollekin tärkeälle ihmiselle? Entä itsellesi?

Ilmassa on ollut pientä syysväsymystä, joten olen katsellut tv:tä normaalia enemmän. Yksi ohjelmista on ollut Ensitreffit alttarilla.

Ohjelmassa mentiin naimisiin ja lähdettiin häämatkalle. Miika on jo parissa jaksossa valitellut, että ei osaa vielä lukea Tuulan ajatuksia tai tulkita ilmeitä.

Pari on tuntenut vasta muutaman päivän. Vaikka päiviä tai vuosia olisi takana jo enemmän, ei toisen pään sisään pääse, ellei hän avaa ajatuksiaan.

Toimiva kommunikaatio onkin toimivan suhteen edellytys. Seksuaalineuvonnassa kommunikaatiota voidaan lähestyä esimerkiksi seuraavin kysymyksin:

  • Pystyttekö mielestäsi parisi kanssa puhumaan miltei mistä tahansa?
  • Haluaisitko jollakin tavalla muuttaa sitä, millä tavoin puhutte keskenänne?
  • Onko sinun helppo vai vaikea kertoa parillesi, mistä hänessä pidät?
  • Kumpi tekee useammin rakasteluun tähtäävän aloitteen?
  • Onko sinun helppo vai vaikea rakastellessanne ilmaista, mistä pidät ja mistä et?

Kysymykset ovat seksuaalianamneesista, joka on seksuaalineuvojien ja -terapeuttien yleinen työväline.

Kommunikointiongelmat voivat johtua myös siitä, että ei tiedä tai tunnista omia tarpeitaan. Siksi myös niitä usein tutkaillaan seksuaalineuvonnassa.

Ihmisen on riitettävä omana itsenään

Kävin jokin aika sitten valokuvaamossa tarkoituksenani saada edustava kuva profiilikuvaksi ja nettisivuille. Kun sain kuvat sähköpostiini, en tunnistanut itseäni. Sen lisäksi, että olin kuvissa paskanjäykkänä, niitä oli käsitelty rankalla kädellä. 😅

Katselin Netflixistä On The Verge -sarjaa. Siinä pääosan esittäjästä, kokki Justinesta (Julie Delpy) otetaan promokuvia. Käden käänteessä kuvaaja retusoi kuvan ja toteaa, että tässä meillä on reseptikirjan kansikuva. Myöhemmin ystävät, mukaan lukien oma mies, ylistävät kuvaa ja Photoshopia.

Lisäksi ei tarvitse mennä kuin Madonnan instaan nähdäkseen, kuinka vaikeaa ihmiselle voi olla näyttäytyä aitona itsenään. Ja hyväksyä väistämätön vanheneminen.

Kuten arvata saattaa, valokuvaamon kuvat päätyivät bittiavaruuteen. Sen sijaan tuttavani otti minusta kuvia kosken rannalla. Ohjelma, jolla niitä käsittelin, olisi mahdollistanut mm. kasvojen kaventamisen ja silmien suurentamisen. Vaikka pientä hienosäätöä teinkin, näytän itseltäni.

Pystytkö sinä hyväksymään itsesi?

  • Asteikolla 0-10 kuinka hyvin voit hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet?
  • Mitä olet jo tehnyt päästäksesi kyseiseen lukuun
  • Mitä pitäisi tapahtua seuraavaksi, että pääsisit 0,5-1 asteikolla ylemmäs?
  • Entä mikä on ollut korkein luku elämäsi aikana ja mitä teit silloin toisin?