Etsi
SEKSUAALINEUVOJA JA LYHYTTERAPEUTTIOPISKELIJA

Satu Lehtinen

Olen Satu, koulutettu seksuaalineuvoja ja ratkaisukeskeisen lyhytterapian opiskelija. Opiskelen myös artenomi yamk -tutkintoa, jonka aiheena on kulttuuri- ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä.

Alun perin idea seksuaalineuvonnan opiskeluun alkoi itää, kun kävin Tinder-treffeillä miesten kanssa. Huomasin, että moni kaipasi avointa keskustelua seksistä, mieheydestä ja ihmissuhteista. 

Naiset usein käyttävät neuvola- tai muita palveluita, mutta miesten voi olla vaikea hakea tai saada apua.

Seksuaalineuvojana olen erikoistunut miesten seksuaaliterveyteen ja -neuvontaan. Tästä on hyötyä myös silloin, kun annan seksuaalineuvontaa miesten kumppaneille.

Seksuaalineuvojaopintoihin sisältyi 108 tuntia asiakastyötä. Aloin jo varhaisessa vaiheessa käyttää ratkaisukeskeisiä menetelmiä neuvontatyössä, ja asiakkaani ovat saaneet upeita tuloksia. 

Huomasin, että halusin auttaa ihmisiä enemmän ja laajemmin.

Hain ja pääsin opiskelemaan ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa, joka on matalan kynnyksen keskusteluapua. Lyhytterapeutin koulutukseen sisältyy 100 tuntia asiakastyötä, positiivisen psykologian opintoja sekä psykoterapeuttiset valmiudet -kokonaisuus.

Seksuaalineuvojan ja lyhytterapeutin koulutukset sisältävät yhteensä siis yli 200 tuntia asiakastyötä. Valmistun lyhytterapeutiksi alkuvuodesta 2023.

Työelämää

Minulla on monipuolinen ura projekti- ja johtotehtävissä. Olen kohdannut valtavan määrän erilaisia ja eri taustoista tulevia ihmisiä. Palautetta olen saanut empaattisuudestani ja kyvystäni kuunnella. Aiemmalta koulutukseltani olen kulttuurituottaja amk. 

Olen muun muassa kampanjoinut näkövammaisille äänimajakat vaaralliseen risteykseen ja senioreille lisää penkkejä kauppoihin. Olen rohkeasti puuttunut ongelmiin, jotka vaikuttivat monen ihmisen työturvallisuuteen ja terveyteen.

Työelämässä kohtaamieni epäkohtien johdosta olen suorittanut Työturvallisuuskeskuksen Työhyvinvointikortin. Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen ovat teemoja, jotka kiinnostavat minua.

Olen läpikäynyt uupumuksen ja selvinnyt siitä. Jälkikäteen ymmärrän, että helpommallakin olisin voinut päästä. Nykyään hyödynnän omassa elämässäni samoja menetelmiä, joita käytän asiakkaideni kanssa. 

Pitkälle pääsee jo sillä, että huolehtii omista tarpeistaan ja pitää kiinni rajoistaan. Autan usein asiakkaitani tunnistamaan omia arvojaan ja tarpeitaan.

„Satu on todella korkean moraalin omaava suoraselkäinen tyyppi ja sellainen ’heikompien puolesta barrikadeille’ -ihminen. Ei ole kuitenkaan pätkääkään kukkahattu, vaan pikemminkin hersyvä ja avoin.”

Entinen työkaveri

Arkielämää

Olen lapsesta asti ollut liikunnallinen. Parikymppisenä elämä luiskahti muutamaksi vuodeksi juhlimisen puolelle, mutta se vaihe päättyi onneksi lyhyeen.

Lähes kahdenkymmenen vuoden ajan suosikkilajini on ollut spinning eli sisäpyöräily. Nautin räjähtävistä lajeista, joissa syke nousee ja hiki virtaa. Olen puhtaasti terveysliikkuja, ja pidän yhtälailla sauvakävelystä ja vesijuoksusta.

Vapaaehtoistoiminta tuli elämääni 16-vuotiaana. Silloin osallistuin Unicefin lipaskeräykseen koulupäivän aikana. Muistan ikuisesti, kun vähävarainen mies kaivoi kuluneesta lompakostaan viimeiset rahansa keräykseen. 

Olen tehnyt muun muassa seuraavia vapaaehtoistöitä:

  • Unicefille varainkeruuta tapahtumia tuottamalla, lipaskerääjänä, tuotemyyjänä
  • Velmu ry:n hallituksessa ja tapahtumien parissa
  • Koirien kanssa kehitysvammaisten ja vanhusten hoitokodeissa
  • Kulkurit ry:n lentokummina rescue-koirille
  • Tandempyörän pilottina näkövammaiselle
Rakastan eläimiä ja varsinkin koiria. Omia koiria minulla on ollut noin puolet elämästäni. Tällä hetkellä minulla on kaksi seniori-ikäistä tiibetinspanielia. 
Mustavalkoinen tiibetinspanieli Panda apilankukkien joukossa

Haluatko lisätietoja? Lähetä WhatsApp-viesti!